Для культурного відпочинку жителів Піщаного та його гостей працює сільський Будинок культури. Побудований ще в 1950-ті роки, він і досі не втратив своєї величі та краси. Директором тут працює Заслужений працівник культури Любов Петрівна Шеремет, яка ще у 1983 р. прийшла в сільбуд працювати хореографом. Це єдиний в Золотоніському районі сільський Будинок культури, в штаті якого працює 10 осіб.

Фото без описуРобота колективу спрямована на виховання в молоді любові до прекрасного, здорового способу життя, любові до Батьківщини, розвитку художньої народної творчості, відродження української культури, традицій, звичаїв і обрядів.

Працівники Будинку культури мають високу професійну майстерність, тому і колективи художньої самодіяльності мають виконання високого рівня та разом з керівниками вишукують все нові і нові форми роботи та новинки репертуару.

В сільському Будинку культури проводяться вечори відпочинку, дитячі ранки, ігри, дискотеки, вистави, урочисті обряди одруження, вогники, вечори-зустрічі, вечори вшанування, вечори пам’яті, тематичні вечори до свят, тематичні заходи для дітей, вечори гумору, ювілейні вечори, проводи  на  пенсію, вечорниці, вікторини, конкурси. А ще Шевченківські свята, колядки, щедрівки, проводи зими, свято Перемоги, свято матері, свято молоді, День села, свято Івана Купала, День знань, свято останнього дзвоника, свято Незалежності, свято Золотої осені, свято Визволення Золотоніщини від німецько-фашистських загарбників, свято Козака та Захисника України, свято пісні та танцю, свято до Дня Святого Миколая, Новорічні посиденьки, свято «Нумо, бабусі», клуб «Скарбниця», «Невістки і свекрухи», «Берегиня», свято Масляної.

Фото без описуБез колективів Будинку культури не обходиться жодне районне свято. Аматорський Народний хор, яким більше 30 років керує Олександр Васильович Запора, брав участь в оглядах художньої самодіяльності, в районних та обласних заходах і неодноразово був переможцем. Головним критерієм успіху колективу є самі люди – учасники хору, які люблять українську народну пісню. Чи сніг, чи дощ, чи літня спека – вони залишають свої домашні справи і поспішають до сільбуду на репетиції.

Незмінними учасниками хору протягом десятиліть є: Петро Іванович Шквара, Дмитро Митрофанович Швачко, Юрій Миколайович Яган, Галина Миколаївна Гусак, Галина Павлівна Клюшніченко, Наталія Іванівна Запісочна, Людмила Іванівна  Ліва, Лідія Павлівна Мазур, Тамара Олексіївна Кулікова. Достойною зміною наших хористів є молоді учасники, які нещодавно приєдналися до колективу: Оксана Володимирівна Ковальчук, Дар’я Олександрівна Гладкова, Алла  Володимирівна Коваленко, яка, до речі, співає і сольно. Пісні у її виконанні «Перемога, свята перемога» та «Розійдіться, тумани» піднімають весь зал.

Фото без описуДіє також при Будинку культури і дитячий вокальний ансамбль, яким керує Ольга Григорівна Запора. У ансамблі багато  талановитих і обдарованих дітей. Серед учасників, які займають призові місця на дитячих конкурсах, є солісти: Поліна Кантемир, Аліна Комишна, Юлія Ковтун, Вікторія Гладкова. Пісні у їх виконанні завжди радують слухачів.

А пісня «Мамо, матусю» у  виконанні керівника АХБ-Народного аматорського театру малої форми Ольги Запори, на районному заході, присвяченому Дню матері, підняла весь зал і змусила плакати слухачів. Солістка виконувала пісню акапельно.

Унікальний голос Ольги Віталіївни Куданової проникає до самого серця і зачіпає найтонші струни душі кожного. У 2009 р. Оля стала переможцем Всеукраїнської студентської олімпіади з музичного мистецтва, в 2013 р. – дипломантом І ступеню VІІ Міжнародного вокального фестивалю «Хай пісня скликає друзів» в  номінації «Естрадний сольний спів».

Коли засвічуються вогні рамп і на сцені з’являється танцювальний аматорський Народний колектив «Любава», то ноги самі мимоволі ідуть відбивати мелодію, запальну та енергійну і ти, як  глядач, не можеш не замилуватися цими артистами. Здається, що це професійні артисти, адже так легко і граційно кружляють вони у вихорі танцю. Така майстерність – результат багаторічної праці над собою. Кажуть, що визнання легше завоювати, ніж втримати, але їм це вдається.

Фото без описуВиступав колектив і на районній сцені, і в м. Черкаси (обласна філармонія, палац Дружби народів), і d м. Сміла, і на сцені м. Києва у 2014 р. – лауреат конкурсу П. Вірського. Приємним для учасників колективу є те, що глядачі та організатори свят не можуть повірити, що перед ними сільські аматори. Більшість танцюристів «Любави» на сцені по 15-20 років. Ось , наприклад, Тетяна Окіпняк є солісткою колективу вже 35 років. Починала з дитячого колективу «Усмішка», а вже потім – у «Любаві». Солістка Людмила Ткачук в колективі вже 20 років, Тая Шкарупа – 25, Артем  Іванов –10, Андрій Михайлик – 14, Максим Ваченко – 7 років, сестри Яна та Марина Мохонько в колективі 14 років, Тетяна Карпенко – 20. До речі, її донька Альона Карпенко – солістка танцювального колективу «Усмішка. А солістка колективу «Любава» Дар’я Халявка в 2015 р. стала студенткою Канівського культосвітнього коледжу – хореографічне відділення.

Репертуар танцювального колективу різноманітний: «Українська полька», «Українська кадриль», «На гулянці», «Гуляночка», «Чорноморочка», різноманітні вальси, «Гопак» і багато інших.

Колектив «Любава» – це аматори і справжні ентузіасти. І хоч більшість з них працюють на виробництві, інші вчаться у вишах і у кожного немало домашніх клопотів – всі вони поспішають до клубу на репетицію, де їх об’єднує любов до танцю.

Підростає в талановитого колективу не менш талановита юнь – чотири дитячі танцювальні групи під назвою «Усмішка», яка  налічує  більш як 60 учасників: Альона  Карпенко, Даша Нечитайло, Андрій Мохонько, Олексій Опанасюк, Роман Бардіс, Аня Повстен, Женя Гребенюк, Даша Пустовіт, Саша і Даша Нечипоренки, Каріна Усіченко, Діма Бублик та ін.

І всі ці перемоги неможливі без їх керівника та наставника Любові Петрівни Шеремет, яка пропрацювала хореографом у рідних стінах Піщанського Будинку культури більше 30 років. А у 2013 р. їй присвоєно почесне звання Заслужений працівник культури.

Любов Петрівну визнано кращим директором сільського будинку культури в районі, одним з кращих хореографів області.

Не менш відомими є:АХБ-Народний аматорський театр малої форми (керівник О. Г.Запора),  Народний духовий колектив (керівник С. М. Нестеренко), жіночий ансамбль «Берегиня», драматичний гурток, художні читці. Постійним ведучим всіх концертних програм, що проходять в нашому Будинку культури є Олексій Опанасюк. Незмінними читцями є Олексій Опанасюк, Таня Харченко і Лєра Коцар, яка є неодноразовим переможцем в  районних та обласних оглядах-конкурсах читців серед підростаючого покоління. Можна довго слухати в її виконанні вірші про маму, вірші Т. Г. Шевченка, вірш про воїна АТО «Життя – як мить» та ін. У 2015 р. на обласному конкурсі читців Лєра зайняла почесне І місце, Таня Харченко – ІІ. А переможницею районного та обласного огляду-конкурсу серед дорослих читців стала Тетяна Дмитрівна Куданова, яка і є наставником підростаючого покоління.

Неодноразово колективи та їх керівники були нагороджені грамотами Золотоніської РДА та районної ради, Черкаської ОДА та обласної ради. А танцювальний колектив «Любава» є багаторазовим переможцем танцювальних конкурсів. Ось вже 8 років поспіль наш Будинок культури займає 1 місце в районі серед районних Будинків культури.

Дякуючи Піщанській сільській раді та незмінному спонсору СТОВ «Агрофірма «Маяк» придбано хорові костюми, костюми для танцювального колективу та сценічне взуття, зроблено ремонт та закуплено меблі у кабінет директора, зроблено ремонт у залі для дискотеки, закуплено нові стільці для глядацького залу . А сучасні українські віночки для хорового колективу власноручно виготовила його учасниця Галина Павлівна Клюшніченко.

Щоб зберегти тепло в Будинку культури, адже він на індивідуальному газовому опаленні, в 2014-2015 рр. були замінені старі вікна на сучасні металопластикові.

Всього Піщанський Будинок культури налічує 24 гуртки художньої самодіяльності: АХБ-театр малої форми (12 осіб);АХБ – дитяча (13); хореографічний «Любава» (12); хореографічний дитячий (26); хореографічний дитячий (12); хореографічний дитячий (16); хореографічний дитячий (14); обрядовий дорослий (12); фольклорний дорослий (16); ансамбль дитячої української пісні (12); жіночий ансамбль (16);драматичний гурток (15); чоловічий квартет; художнє читання дитяче (6); духовий оркестр дорослий (13); чоловічий ансамбль (7); 2 жіночих тріо (6); дуети (5); фітнес гурток (18); троїсті музики; хоровий колектив (24); художнє читання – дорослі (4); клуб «Берегиня» (кому за 40) – 20; клуб «Скарбниця» (кому за 55) – 30.

Чотири з цих гуртків мають звання Народного аматорського колективу: хоровий колектив, АХБ-театр малої форми, танцювальний ансамбль «Любава», духовий оркестр.

 

До роботи в Будинку культури залучається населення різних вікових категорій, від дітей 5 років і до 65 років для занять у клубних формуваннях «Берегиня» і «Скарбниця».

Організовуються виставки майстрів народного мистецтва, виставки дитячих творчих робіт та виставки до пам’ятних дат.

Проводилися у 2015 р. День пам’яті про страшні дні війни, вечір-зустріч з воїнами-інтернаціоналістами, вогник вшанування і пам’яті Воїнів АТО, які захищають нашу Україну, та пам’яті Воїна АТО героя Українського народу Руслана Шеремета.

Для жителів с. Коврайські Хутори працівники сільського Будинку культури організували виїзний концерт до Дня Перемоги.

Кожний захід, проведений у нашому Будинку культури – це унікальне, заворожуюче дійство, від якого неможливо відірвати погляд. А зал, заповнений вщент глядачами, від найменшого до найстарішого – найкращий цьому доказ.

 

 

Любов Шеремет

Таміла Козоріз