Фото без описуЯкщо визначати першість у номінації «Найдавніша установа Піщаного», то хто візьме перше місце? Лікарня? Школа? Ні, … пошта! А все тому, що свої витоки наша пошта бере від поштової станції, яка відкрилася в містечку Піщане в 1767 р., як складова поштової лінії Київ-Кременчук. На поштовій станції був заїжджий двір з їдальнею, готель. Тут відпочивали подорожні, замінювалися поштові коні та карети, відбувався обмін поштою між поштарями. Багато листів і посилок відштемпельовано з того часу. Старожили пам’ятають ще «Колошанське поштове відділення», назване так через те, що знаходилося на сільському кутку «Калоша»; «стару пошту» неподалік «мостища» – найдовшої греблі в нашому селі. Між іншим, зараз провулок, в якому була «стара пошта», перейменовується на «Старопоштовий».

Фото без описуСучасний будинок зв’язку, в якому знаходиться поштове відділення, був побудований в 1981-1985 рр.

Майже 30 років його очолює Наталія Георгіївна Шведенко. В її підпорядкуванні чотири листоноші, які обслуговують майже 1500 сімей та розносять 1360 екземплярів періодичних видань. Найпопулярнішими серед них є «Сільські вісті», «Вечірні Черкаси», «Газета по-українськи», «Вісник Золотоніщини», «Лівобережна», «Сільські відомості».

Відділення надає послуги з оформлення передплатних видань газет та журналів, знаків поштової плати, поповнення рахунків для користування мобільним зв’язком та «Інтернет», приймання плати за комунальні послуги. Діє клієнтська доставка: замовлення побутової техніки, замовлення квитків та інші. Доступні послуги «Власна марка»та «Ліки на замовлення».

Також здійснюється продаж товарів народного споживання. Це, здебільшого, крупи, консерви, миючі засоби та багато інших товарів широкого вжитку. Цими послугами жителі села можуть скористатися не лише у відділенні зв’язку, а й на дому. Це дуже зручно для пенсіонерів та одиноких жителів села. За сумлінну роботу працівники поштового відділення неодноразово нагороджувалися Грамотами та Дипломами.

В селі охоплено телефонним зв’язком 820 абонентів, працюють радіоточки. Проведено «Інтернет від Укртелеком» та «Інтерактивне TV». Обслуговують абонентів працівники Гельмязівської лінійної дільниці №1(с. Піщане) Григорій Миколайович Шиш та Віталій Миколайович Дахно.

Зручне розташування села забезпечило розвиток  транспортної мережі з населеними пунктами: села Софіївка, Гельмязів, Підставки, Плешкані, Богдани, Коврай, Коврайські Хутори, Гладківщина, Шабельники, Бубнівська Слобідка. Налагоджене також транспортне сполучення з м.Золотоноша, Черкаси, Канів, Київ, смт. Чорнобай. Транспортні перевезення здійснюють АТП м. Золотоноша, Черкаси, Канів та приватні підприємці. Всього за день через село проходить 34 маршрути. Облаштовано автобусні зупинки на території сільської ради: коштом сільської ради у 2014 році  встановлено 3 автобусні зупинки в с. Піщане, у 2015 р. – 2 автобусні зупинки в с. Коврайські Хутори.

Житель нашого села ПП Сергій Семенюк, що займається пасажирськими перевезеннями, в 2015 р. нагороджений грамотою Черкаського автоуправління за сумлінну працю.

 

 

Наталія Шандра

Сергій Чайка