Фото без опису
Піщанська агрофірма «Маяк» є одним із лідерів сільськогосподарського виробництва України. Її витоки сягають кінця 1929 р., коли в селі Піщане було створено три колгоспи: імені Шевченка, імені Ілліча та «Нове життя». 5 вересня 1950 р. всі три колгоспи об’єдналися в один – імені Шевченка.

Фото без опису

 

Головою був обраний Микола Семенович Бонь, вчитель за фахом. За часів його керівництва були збудовані: теплова електростанція (1952 р.), будинок сільськогосподарської культури (1952-54 рр.), відкрито пам’ятник партизанам (1954 р.), Будинок культури із залою на 600 місць (1956 р.) і закладено фундамент під школу.

Фото без описуЗ 1957 по 1965 р. головою колгоспу імені Шевченка був Іван Петрович Наумейко. У 1959 р. до піщанського колгоспу було приєднано колгосп ім. Мічуріна с. Коврайські Хутори. У 1962 р. відкрито нову двоповерхову середню школу на 800 місць (до цього діти навчалися в чотирьох хатах). Цього ж року колгосп перейменовано в «Маяк».


Фото без описуЗ 1965 по 1975 р. головою колгоспу «Маяк» працював Іван Васильович Колечкін. В цей час в селі було побудовано: обеліск Вічної Слави (1965 р., урочисто відкритий в 1969 р.), нове приміщення автопарку (1967 р.), сільську лазню (1967 р.), дитсадок «Пролісок» (1969 р.), приміщення контори колгоспу «Маяк» (1972 р.), пам'ятний знак танк Т-34/85 на в'їзді в село (1973 р.), двоповерховий восьмиквартирний житловий будинок (1975 р.). Колгосп «Маяк» був одним з передових господарств району. Багато тодішніх колгоспників нагороджено державними нагородами. У 1973 р. доярці Марфі Денисівні Слюсар було присвоєно звання Героя Соціалістичної Праці.

Фото без описуЗ 1975 по 1979 р. головою колгоспу був Іван Аврамович Михайловський, він трагічно загинув в автокатастрофі в липні 1979 р. На загальних зборах колгоспників в жовтні того ж року головою колгоспу «Маяк» обрано ветлікаря Миколу Семеновича Васильченка.

Колгосп «Маяк» в 1980 р. було реорганізовано в радгосп «Маяк», потім в КСП «Агрофірма «Маяк» (1996 р.), а в січні 2000 р. – в СТОВ «Агрофірма «Маяк». Засновниками СТОВ є подружжя Васильченків – Микола Семенович та Любов Василівна. За період 36-річного керівництва Миколи Васильченка побудовано і введено в дію 12-квартирний житловий будинок, 13 двоквартирних і 30 одноквартирних котеджів. Збудовано фізкультурно-оздоровчий комплекс, газифіковано село, реконструйовано тваринницькі приміщення, що дало можливість значно покращити умови праці.

Фото без описуМикола Васильченко так реформував господарство, що СТОВ АФ «Маяк» ввійшла до списку базових сільськогосподарських підприємств держави і є флагманом впровадження в Україні новітніх, світових агротехнологій. При цьому це багатогалузеве господарство розвивається за рахунок власних коштів, без кредитів та іноземних інвестицій. За останнє десятиліття «Маяк» у власне реформування і розвиток вклав більше 250 млн. грн. власних коштів, одержаних від виробництва.

Агрофірма «Маяк» сьогодні – це найсучасніша техніка, новітні технології, елітні зернові культури, високопородне поголів’я худоби, високі врожаї та надої молока.

«Маяк»  орендує майже 9 тис. га землі, з яких 8 тис. орної (села Піщане, Коврайські Хутори, Софіївка – Золотоніський район; Бакаєве – Чорнобаївський район). В умовах різкої зміни клімату і внаслідок цього значного зменшення кількості опадів для повноцінного поливу на землях агрофірми збережена та відновлена зрошувальна мережа труб. Одним із перших на Черкащині господарств придбали і змонтували автоматичну кругову систему поливу американського виробництва.

На полях АФ «Маяк» працює найсучасніша іноземна техніка. Серед останніх технічних новинок найширша сівалка, яка на сьогодні існує в світі – 24 сошники! Проводять власну модернізацію іноземної техніки. Наприклад, вже під час обробки ґрунту вносяться рідкі добрива та ґрунтові гербіциди, щоб не ганяти додатково агрегат для внесення мінеральних добрив.

Працює цех переробки сої та німецька зерносушарка «Рілла» потужністю 1 тис. т пшениці або 360 т кукурудзи за добу. За рік АФ «Маяк» виробляє понад 20 тис. т зерна, з них 60 % використовує для власних потреб – на утримання худоби.

Ковбасний цех німецького виробництва видає за рік майже 100 т продукції. В планах керівництва створення ще кількох таких цехів. Ковбасні вироби та молоко реалізуються через мережу магазинів «Піщанські ковбаси» (Піщане, Софіївка, Золотоноша).

Ще в далекому 2004 р. в «Маяку» змонтували американський доїльний зал фірми «BouMatic». На той час таких доїльних залів було всього два на Україну. Надої молока складають в середньому біля 10 т від корови на тисячу поголів’я, а деякі дають і рекордні 15 т на рік.

Нещодавно відкрили комбікормовий завод голландського виробництва з продуктивністю 10 т/год, тобто 70 тис. т за рік, що дасть змогу повністю забезпечувати власне тваринництво, а залишки продукції реалізовувати.

Станом на 1 січня 2016 р. в агрофірмі «Маяк» утримується 3301 голів ВРХ (в т. ч. 1000 корів), 18172 голів свиней (в т. ч. 1110 свиноматок). За 2015 р. вироблено 28303 т зерна, 3133 т свинини, 632 т яловичини, 2829 т молока. Врожайність зернових – 64,4 ц/га. Середньодобовий приріст телят – 1180 г, поросят – 780 г. Удій молока на корову – 9829 кг. Середньорічна кількість працівників – 221. Середній вік працівників господарства – 43 роки.

Напередодні Нового 2016 р. АФ «Маяк» відкрила сучасний ресторан «Старий Маяк».

Велика спонсорська допомога надається соціально-культурній сфері села: Будинку культури, лікарні, дитсадку, місцевій школі та спорту. Ветерани війни, воїни-інтернаціоналісти, ліквідатори аварії на ЧАЕС, учасники АТО, інваліди та люди похилого віку отримують продуктові набори на свята. До 8 березня жінки, які працюють в установах та організаціях села, також отримують продуктові набори. До Дня Святого Миколая всі школярі та вихованці дитячого садка отримують солодощі. Для харчування дітей дитсадка «Казка» безкоштовно виділяються сардельки та молоко. Напередодні Нового 2016 р. всі діти з категорійних сімей, діти-інваліди, діти учасників АТО мали змогу відвідати київський цирк, поїздку до якого організувало СТОВ АФ «Маяк». Всього за 2015 р. «Маяк» витратив на соціальну сферу села 1178775 грн.

Коштом агрофірми в центрі Піщаного будується Свято-Троїцька церква.

Агрофірма «Маяк» носить звання «Господарство високої культури рослинництва і тваринництва», вона занесена до «Золотої книги українського підприємництва», є лауреатом загальнонаціонального конкурсу «Вища проба».

В різний час кращих трудівників «Маяка» було відзначено високими державними нагородами. За високі надої молока звання Героя Соціалістичної Праці була удостоєна доярка Марфа Денисівна Слюсар.

Орденом Леніна була відзначена трудова звитяга доярки Марфи Іванівни Дахно та бригадира Тихона Єгоровича Капрана, Дружби народів – механізатора Івана Павловича Шандри, доярок Марфи Денисівни Слюсар та Марії Тарасівни Бакум. 11 працівників господарства нагороджені за свої трудові досягнення орденом Трудового Червоного Прапора, 15 – «Знак Пошани» (ланкова Віра Кирилівна Рощин – двічі). 3 працівники нагороджені Грамотами Верховної Ради України. Почесне звання «Заслужений працівник сільського господарства» присвоєно директору Миколі Семеновичу Васильченку, співзасновнику агрофірми Любові Василівні Васильченко, зоотехнікам Раїсі Петрівні Лівій та Марії Дмитрівні Крикун, дояркам Марії Порфирівні Коваленко та Євдокії Тарасівні Олексієнко. Високі державні нагороди незалежної України отримали доярка Євгенія Анатоліївна Асаколова (орден «За заслуги» ІІІ ст.) і головний бухгалтер Любов Миколаївна Переясловець (орден княгині Ольги ІІІ ст.).

Держава високо оцінила трудові здобутки директора агрофірми «Маяк» Миколи Семеновича Васильченка. Він – Герой України, «Заслужений працівник сільського господарства», повний кавалер ордена «За заслуги», почесний академік Академії аграрних наук. У 2015 р. – переможець загальнонаціональної програми «Людина-року» в номінації  «Аграрій року».

Фото без опису

 

Сергій Чайка