Фото без описуВ центрі с. Піщане розміщується районний Центр технічної творчості, якому в січні 2016 р. виповнилося 20 років. Все розпочалося в 1993 р., коли в нашому селі з’явилась філія Золотоніської станції юних техніків – судномодельний гурток. У 1995 р. в приміщенні Будинку побуту двом викладачам Євгену Євгеновичу та Галині Василівні Войновим (подружжя) виділили лабораторію для гуртків судномоделювання та ікебани. Приміщень бракувало, тож поки хлопці займались, дівчата чекали, і навпаки. Частину занять керівники гуртків проводили навіть у себе вдома. Незабаром, за допомоги директора СТОВ АФ «Маяк»» Миколи Васильченка, гуртківцям віддали другий поверх, привели до ладу приміщення, зробили ремонт. В січні 1996 р. відбулося офіційне народження Золотоніського районного Центру технічної творчості (директор – Євген Євгенович Войнов). На той час в ньому працювало 5 гуртків.

Вихованці Центру технічної творчості – переможці конкурсу «Богданова криниця», їх роботи прикрашають виставки районного та всеукраїнського масштабу. Вони виготовили унікальний вишитий герб Золотоніського району.

Фото без описуРобота Єгора Шовкуна, Володимира Горобця та Сергія Гуріненка «Супутник Землі» стала призером виставки дитячої творчості, проведеної в рамках Всеукраїнської акції «Україна–дітям» до Дня захисту дітей у 2002 р.

Вже традиційно розпочинається навчальний рік зі свята навчального року в позашкіллі: біля короваю миру та єдності під державним прапором вітають переможців  обласних та Всеукраїнських конкурсів з декоративно-ужиткового мистецтва та науково-технічної творчості. За 2014-2015 навчальний рік: 6 переможців Всеукраїнських конкурсів, 23 – обласних, 18 – районних.

Фото без описуУ 2015 р. команда Центру на чолі з керівником Антоном Миколайовичем Саєнком (Чапаєвська філія) зайняла 1 місце в обласному конкурсі з інформаційних технологій «Користувач ПК». Другий кубок за перемогу в обласному конкурсі на кращого знавця логічних ігрових програм серед учнівської молоді отримала команда Центру на чолі з Іваном Володимировичем Малим (Ковтунівська філія).

На сьогодні працює 26 гуртків, 55 груп, де займається 539 учнів по трьох основних напрямках: науково-технічний (4 гуртки), художньо-естетичний (7 гуртків), дослідницько-експерементальний (15 гуртків в 16 філіях району). Чисельність працівників – 31 особа (з них в с. Піщане працює 11).

Справжнім професіоналом є керівник гуртка декоративно-ужиткового мистецтва Олена Іванівна Шандра, яка зі своїми гуртківцями бере участь у всіх(!) конкурсах, виставках, майстер-класах, святах закладу. Її вишиті бісером та нитками ікони – унікальні. А ляльки з конопель, що були представлені на ХVІІ Всеукраїнському фестивалі дитячої  творчості, стали майже сенсацією.

Фото без описуЩе одним генієм в Центрі творчості є Ганна Сергіївна Дарій – керівник гуртка аплікації, але спектр її творчої праці набагато  ширший. Це й ізонитка, і паперопластика, і вироби з солоного тіста, з  кукурудзяного листя, з глини та іншого природного матеріалу, мініатюри на  бересті, етюди, виконані масляними та акварельними фарбами. Ганна Сергіївна – творча, душевна, незвичайна людина, тому мов магніт, притягує до себе дітей.

Заклад бере активну участь в усіх патріотичних акціях району: готує обереги, сувеніри, подарунки для воїнів в АТО. Весь колектив ЦТТ працював над виготовленням маскувальних сіток.

З турботою про національну свідомість, самоідентифікацію, патріотичний настрій проводяться свята, виставки. Одна з традицій закладу – проведення районних майстер-класів та щорічних майстер-класів для дітей з пришкільного табору.

Колектив ЦТТ з вересня 2011 р. успішно працює над методичною темою «Педагогічний процес у позашкільних закладах як соціально-виховний феномен всебічного розвитку творчої особистості». Це і педагогічна рада на згадану тему, і вивчення особливостей роботи з обдарованими дітьми, дітьми-лідерами, аналіз психолого-педагогічних особливостей вихованців, які випереджають межі свого віку завдяки заняттям творчістю.

Фото без опису           Фото без опису

Твердження, що талановита людина талановита в усьому, доводиться святами закладу (двічі на рік), на яких діти розкривають здібності, неочікувані навіть для них самих. Неспіваючі – співають, невміючі танцювати – танцюють, імпровізують, декламують… Тому і проводилися в Центрі творчості свята «Місто майстрів, де народжується краса», «Подорож у країні творчості», знайомство із «Квітневою географією», «Сонячні мініатюри», «Квіти рідної Батьківщини» і багато інших. 

Починаючи з 2013 р. (Рік дитячої творчості) на базі закладу працює літній табір для обдарованих дітей «Іскринка» з цікавою, насиченою програмою: поїздки, походи, екскурсії в Канів, Черкаси, Золотоношу, відвідування Красногірського жіночого монастиря. Слід згадати і дні творчості в таборі. Це справжній феєрверк несподіванок, показ талантів дітей та дорослих.Фото без описуНезабутніми днями для дітей в таборі є дні походу в «Щедру долину», похід на пароплаві по Дніпру під час екскурсії в м. Черкаси, відвідування піцерії під час екскурсії в м. Золотоноша, улюблена гурткова каша, яка з’їдається миттєво, і фірмовий чай від Галини Василівни. Не менш цікавими є дні рукоділля, коли діти обирають новий вид роботи і хлопці шиють на машинці, в’яжуть спицями, вишивають, а ще багато різноманітних ігор. Діти вже чекають на нову табірну зміну 2016 р.

Велику спонсорську допомогу для здійснення всіх поїздок та екскурсій  надає СТОВ «Агрофірма «Маяк» та відділ освіти.

Участь в обласних виставках – конкурсах «Знай і люби свій край», «Наш  пошук і творчість – тобі Україно!», «Велич козацького краю» – патріотична  навіть по назві. А перемога – ознака національної та людської гідності.

 

 

 

Галина Войнова