Фото без описуСело Піщане завжди було багате дітьми і для них потрібні були дошкільні установи. У 50-60-ті роки минулого століття в місцевому колгоспі працювало 5 дитячих ясел на основних кутках села, в яких перебувало близько 135 дітей. При яслах були присадибні ділянки, на яких вирощували картоплю та інші необхідні продукти.

У 1969 р. в центрі села за колгоспні кошти був побудований дитячий садок «Пролісок» на 140 дітей. В нього була велика матеріальна база, багато методичної літератури. Вихователі та няні дитсадка користувалися авторитетом і повагою серед дітей і батьків. Це Ольга Григорівна Дахно, Катерина Іванівна Дахно, Любов Іванівна Харина, Олександра Олександрівна Гайдай, Ольга Давидівна Яган. Завідувачами дитсадка працювали Оксана Іванівна Заєць (1970-ті рр.), Ніна Антонівна Решотка (1980-1987), Ліда Петрівна Денисенко (з 1987 р.), Валентина Миколаївна Блажієвська. Дитсадок «Пролісок» припинив функціонувати в 2003 р.

Фото без описуУ квітні 1989 р., в зв’язку з появою в Піщаному нових підприємств (племрадгосп та комбікормовий завод) і відповідного зростання населення села, було відкрито дошкільний навчальний заклад «Казка» загального розвитку для дітей віком від одного до шести (семи)  років. Він був побудований за типовим проектом у 1988 р. на 135 місць та знаходився на фінансуванні племрадгоспу «Золотоніський» (який у 1997 р. реорганізовано у СВАТ СГЦ племзавод «Золотоніський»). Завідувачем був Володимир Іванович Єщенко.

У 2001 р. дитсадок «Казка» перестав працювати в зв’язку з розформуванням племзаводу. А 1 січня 2003 року на підставі рішення V сесії Піщанської сільської ради ХХІV скликання від 17 грудня 2002 р. №43 знову продовжив свою діяльність як комунальна власність Піщанської сільської ради, яка здійснює фінансування, матеріально-технічне забезпечення, організовує ремонт приміщень та їх господарське обслуговування.

У 2014 р. дитячий садок відсвяткував свої ювілейні 25 років.

Завідувач ДНЗ – Світлана Степанівна Шохіна. Має середню спеціальну освіту, педагогічний стаж – 30 років.

Дошкільну установу відвідує 94 вихованці, що становить 50 % від загальної кількості дітей дошкільного віку, які проживають у селах Піщане та Коврайські Хутори (196 дітей). Діти віком від трьох до шести років охоплені дошкільною освітою на 98 %.

ДНЗ функціонує у двоповерховому приміщенні, яке з’єднане з басейном (на даний час – недіючим). Є методичний кабінет, музична зала, а у вільних групових приміщеннях обладнано спортивну залу з традиційним і нетрадиційним (виготовленим вихователями власноруч) спортивним інвентарем, обладнанням, та кімнату-музей «Світлиця» (для занять з народознавства та патріотичного виховання). Окрема кімната виділена для костюмерної, адже кількість костюмів вже більше півтисячі і з кожним роком поповнюється. Заклад забезпечений телевізором, музичним центром, DVD, копіювальною технікою, має доступ до інтернету. Від спонсорів заклад отримав у подарунок сім ігрових модулів для груп. Всі групові приміщення обладнані у відповідності з санітарно-гігієнічними вимогами твердим та м’яким інвентарем, посудом.Фото без опису

Приміщення харчоблоку та пральні обладнані у відповідності з санітарно-гігієнічними вимогами, забезпечені відповідним електрообладнанням, інвентарем  та меблями. У 2015 р. придбано за рахунок бюджетних коштів холодильник, електроводонагрівач, сто комплектів постільної білизни, у чотирьох діючих групах замінено великі вікна та засклені двері запасних виходів.

Ігрові майданчики обладнані для кожної вікової групи малими архітектурними та металевими ігровими спорудами.

Приміщення закладу опалюється природним газом власною котельною установкою, температурний режим постійно дотримується, є власна свердловина.

Щорічно у ДНЗ проводиться поточний косметичний ремонт приміщення та обладнання. В минулому році у спортивній залі замінено лінолеум та плінтуси.

Фото без описуВ закладі створений сприятливий соціально-психологічний клімат. Кадрове питання вирішується у відповідності з вимогами.

Навчально-виховну діяльність з дошкільнятами здійснюють 8 педагогів: завідувач, музичний керівник, 6 вихователів. Один вихователь має повну вищу педагогічну освіту та другу кваліфікаційну категорію, 5 вихователів мають середню спеціальну освіту та кваліфікаційну категорію «спеціаліст».

Дошкільний навчальний заклад «Казка» працює над проблемою художньо-естетичного розвитку дошкільників. Основними завданнями установи є формування національних і загальнолюдських цінностей; забезпечення умов для того, щоб дошкільне дитинство було радісним, змістовним,цікавим, щасливим, запам’яталось на довгі роки першими відкриттями, зворушливими та добрими переживаннями; забезпечення  кваліфікованої турботи про зміцнення і збереження фізичного і психічного здоров’я дітей; умов для повноцінного, своєчасного і різнобічного розвитку ініціативної, творчої та компетентної особистості, яка спроможна різноманітно та адекватно, відповідно до потреб реального життя застосовувати надбані знання; виховання активного пізнавального, морального, естетичного ставлення до навколишнього світу; забезпечення умов для виховання в дітей почуття гордості й відповідальності за духовні та культурні надбання свого народу; вироблення навичок здорового способу життя.

Враховуючи потреби і запити батьків, в ДНЗ практикується гнучкий режим відвідування дітьми навчального закладу. Особлива увага приділяється адаптації дітей, які розпочинають відвідувати дитячий садок, деякий період дитина перебуває в групі разом з мамою.

У 2014 та 2015 роках колектив дошкільного навчального закладу нагороджувався грамотами відділу освіти Золотоніської райдержадміністрації за творчий підхід до втілення педагогічної ідеї навчання, виховання і розвитку дітей дошкільного віку та за вагомий внесок у розвиток дошкільної освіти.

Організація та зміст навчально-виховного процесу ДНЗ визначається Базовим компонентом дошкільної освіти та програмою виховання і навчання дітей від двох до семи років «Дитина». Основними принципами організації навчально-виховного процесу в закладі є демократизація, гуманізація, диференціація, індивідуалізація. Кожна вікова група має своє предметно-ігрове середовище та  відповідну назву.

Фото без описуДНЗ «Казка» є зональним методичним центром, який має свій план роботи та мету, проводить методоб’єднання, семінари-практикуми для  вихователів зональних НВК, бере участь у районних виставках, конкурсах «Грайлива веселка». У закладі працює районне методоб’єднання музичних керівників ДНЗ та НВК. Музичний керівник Світлана Сергіївна Тіщенко неодноразово нагороджувалась грамотами та подяками  районного відділу освіти. Під її керівництвом цікавим був виступ дошкільнят та працівників закладу на районному святі до Дня дошкілля у 2012 р.. Цей педагог безмежно віддана своєму обов’язку, володіє високими професійними знаннями і навичками,  розвиває здібності дітей у різних видах музичної діяльності, досить цікаво, неповторно організовує музичні заняття, святкові ранки, концерти та розваги з дошкільнятами.

Сценарії свят змістовні, насичені різноманітними персонажами. До участі у святкових заходах залучаються працівники закладу та батьки, які з задоволенням відтворюють того чи іншого героя казки.

Для обдарованих дітей у садочку діє вокально-хореографічний гурток «Народна пісня» під керівництвом музичного керівника, працюють гуртки для дошкільних груп: «Паперова пластика» (керівник вихователь Наталія Григорівна Цима), «Моя іграшка» (керівник вихователь Валентина Василівна Лузан), «Шахово-шашковий» (керівник вихователь Людмила Іванівна Мельник).

У роботі з дітьми вихователі використовують сучасні форми організації навчання та виховання дітей, приймають активну участь у методичній роботі дитячого садка. Досвідчені вихователі: Людмила Мельник, Наталія Цима та Валентина Лузан, які працюють педагогами більше 20 років, виявляють ґрунтовну професійну компетентність та достатній рівень науково-теоретичної  та фахової підготовки, володіють ефективними формами, методами виховання, розвитку і навчання дітей, сприяють розвитку образотворчих та фізичних здібностей дітей. Вихователь  Світлана Миколаївна Безрукова вміло організовує ігрову та пізнавальну діяльність дітей, впроваджує у роботу з дітьми пальчикову терапію та психогімнастику. Оксана Степанівна Сидоренко та Ніна Василівна Семенюк більше десяти років віддані своєму обов’язку, використовують методи компетентісно-орієнтовного підходу до організації освітнього процесу, сприяють реалізації диференційованого підходу до вихованців. Всі педагоги на високому рівні взаємодіють з дитячим колективом, сприяють виявленню індивідуальних особливостей дітей, їх задатків, обдарувань, розкриттю здібностей, таланту, користуються авторитетом серед колег та батьків.

 Фото без описуУ районному конкурсі передових педагогічних ідей «Освіта Золотоніщини» брали участь С. С. Тіщенко з роботою «Виховання національної свідомості дітей дошкільного віку шляхом залучення їх до дійової участі у традиціях рідного народу» та С. М. Безрукова з роботою «Пальчикова гімнастика – засіб розвитку мовленнєвої компетентності дітей дошкільного віку». У 2016 році С. М. Безрукова готує досвід роботи на районну  виставку на тему «Інноваційні технології у фізкультурно-оздоровчій роботі в дошкільному навчальному закладі».

Вихователі в повному обсязі реалізують фізичний розвиток вихованців закладу, так як володіють достатнім рівнем професійної компетентності з формування рухових навичок.

Активно допомагають вихователям у навчально-виховній роботі протягом усього дня помічники вихователів: Ольга Іллівна Дубініна, Світлана Григорівна Ліва, Тетяна Яківна Шарапа та Валентина Іванівна Яган, які беруть участь в організації життєдіяльності дітей, забезпечують гігієнічний догляд за ними, забезпечують охорону життя і здоров’я дошкільнят.

Працівники ДНЗ спільно із медсестрою Лідією Григорівною Жабуровською турбуються про здоров’я кожної дитини: проводяться поглиблені огляди дітей, санітарно-просвітницька робота з дітьми, батьками та персоналом; ведеться нагляд за виконанням санітарно-гігієнічних вимог щодо організації харчування дітей; контроль за організацією рухової діяльності дітей та дотриманням режиму дня. ДНЗ спільно з сільською радою вирішують питання повноцінного та збалансованого харчування вихованців. СТОВ «Агрофірма «Маяк» безкоштовно надає  молоко та сардельки.

Смачні та поживні страви готують кухарі: Ніна Іванівна Слива, Валентина Іванівна Смаглюк та Олеся Іванівна Козаченко.

Веде господарську діяльність та керує нею, дбає про матеріально-технічне забезпечення в дошкільному навчальному закладі завідувач господарства Валентина Григорівна Пустовіт.

Фото без описуДошкільний заклад тісно співпрацює з батьками з будь-яких питань, адже батьки, педагоги та діти – це єдина сім’я для успішного виховання та навчання дошкільників. З цією метою проводяться загальні та групові батьківські збори, бесіди, консультації, засідання батьківських комітетів, які є діючим та надійним помічником у ДНЗ. Для батьків дітей, які не відвідують ДНЗ, діє консультативний центр.

Адміністрація та педагоги старшої групи тісно співпрацюють з місцевою загальноосвітньою школою: проводяться спільні свята, екскурсії до школи, обговорення результатів адаптації дітей  першого класу до навчання в школі.

Активним спонсором ДНЗ «Казка» є СТОВ «Агрофірма «Маяк» на чолі з Миколою Семеновичем Васильченком, який у 2014 р. виділив кошти на оновлення музичної зали (придбали кондиціонер, килимове покриття, замінили лінолеум та плінтуси) та заміну трьох дверей запасних виходів.

 

Світлана Шохіна