Гострий вірусний гепатит А - реальна загроза!
Золотоніський районний відділ ДУ «ОЦКПХ МОЗ» інформує:
УВАГА!
Гострий вірусний гепатит А - реальна загроза!
В Черкаській області за 12 місяців 2024 року зареєстровано 7 випадків
захворювання на гострий вірусний гепатит А (ВГА), у тому числі 6 випадків – серед
мешканців Золотоніського району. Наразі епідситуація нестійка та продовжує
ускладнюватися.
Випадки захворювання на ВГА реєструються з вересня 2024 року серед мешканців
Золотоніського району, зокрема села Скориківка, села Драбівці, м.Золотоноша.
Що таке гепатит А?
Вірусний гепатит А, або хвороба Боткіна — захворювання печінки вірусного
походження, що може мати як легкий, так і важкий перебіг.
Характеризується жовтяничною формою з різним ступенем важкості, а також
безсимптомними, безжовтяничними формами перебігу захворювання, які
становлять найбільшу епідемічну небезпеку. Інфекція набуває розповсюдження
частіше через проблему низького рівня санітарних навичок серед населення,
погану очистку води.
Єдиним резервуаром вірусу гепатиту А та збудником інфекції є хвора людина.
Відбувається інфікування через:
• вживання забрудненої води або їжі, погано вимиті овочі та фрукти, що можуть
містити фекалії інфікованих людей;
• недотримання особистої гігієни населенням, у тому числі брудні руки;
Період заразності хворого на ВГА, найбільш небезпечний для оточуючих,
починається за тиждень до початку виникнення перших симптомів і триває в
межах двох тижнів, коли з випорожненнями виділяється велика кількість вірусу.
До симптомів ВГА належать:
• виражена загальна слабкість та підвищена втомлюваність;
• підвищення температури тіла;
• втрата апетиту;
• діарея;
• блювота;
• неприємні відчуття в животі;
• важкість у правому підребер’ї;
• потемніння сечі (до кольору пива);
• жовтяниця (пожовтіння склер та шкіри) — буває у 70% дорослих людей.
Вірус гепатиту А досить стійкій у довкіллі. За кімнатної температури в сухому
середовищі він зберігається протягом тижня, у воді при температурі 4ºС— від 3 до
10 місяців, при 18-20ºС – 2-3 тижні, у продуктах харчування – до 1 року, на
предметах зовнішнього середовища, у стічних водах, у фекаліях — до 30 діб, не
чутливий до лугів, кислот. Проте гине через 5 хв під час кип’ятіння.
Майже всі інфіковані повністю одужують від ВГА, однак бувають випадки, коли
інфіковані помирають від блискавичної форми ВГА.
Профілактика:
1. Вакцинуйтеся .
Найефективніший спосіб уберегти себе та своїх дітей – імунізація! В Україні
наявна безпечна та ефективна вакцина, що належить до рекомендованих, не
входить до Національного Календаря профілактичних щеплень, тому її можна
придбати за власний кошт.
2.Дотримуйтеся правил особистої гігієни: слідкуйте за чистотою своїх рук, у тому
числі мийте руки перед уживанням їжі, після кожного відвідування туалету.
3. Пийте воду перевіреної якості, або лише кип’ячену воду. Кип’ятити воду слід не менше 10 хв.
3. Добре мийте овочі, фрукти, зелень та ягоди перед уживанням.
4. Своєчасно проводьте санацію індивідуальних джерел водопостачання
(колодязі, колонки, скважини тощо).
При виникненні будь-яких симптомів, зазначених вище, звертайтеся за медичною
допомогою. Не займайтеся самолікуванням!