ЯК ЗАХИСТИТИ СЕБЕ ТА ІНШИХ ВІД КИШКОВИХ ІНФЕКЦІЙ.

Вживання зіпсованої їжі і використання забрудненої води можуть спричинити
діарею, блювання, болі та спазми в області живота, лихоманку, ломоту в тілі,
слабкість і призвести до серйозних наслідків.
Ось п’ять правил безпечного харчування :
1. Підтримуйте чистоту:
- мийте руки з милом і водою перед тим, як готувати їжу;
- мийте руки кожного разу після відвідування туалету;
- вимийте усі поверхні і кухонне приладдя, що використовуєте для
приготування їжі;
- зберігайте продукти у закритому посуді чи пакетах.
2. Відокремлюйте сиру їжу від готової:
- відокремлюйте сир, м’ясо, птицю і морепродукти між собою та від інших
харчових продуктів.
3. Ретельно проводьте термічне оброблення їжі:
- готуйте м’ясо птиці до тих пір, поки сік стане прозорим, а не рожевим;
- кип’ятіть рідку їжу не менше однієї хвилини;
- ретельно розігрівайте приготовану їжу перед вживанням.
4. Зберігайте їжу правильно:
- якщо можливо, зберігайте усі приготовані та швидкопсувні продукти у
холодильнику.
Якщо у вашому регіоні сталося відключення електроенергії,
охолоджені/заморожені продукти можуть бути небезпечними для вживання.
Якщо відключення триває більше 4 годин:
- приготуйте та поділіться усіма швидкопсувними продуктами, щоб уникнути
псування;
- викиньте усі швидкопсувні продукти (такі як м’ясо, птиця, риба і залишки їжі),
що були у холодильнику;
- викиньте продукти із морозильної камери, якщо вони розморозилися або
приготуйте їх, якщо вони знаходилися у температурі навколишнього
середовища не більш, ніж 2 години.

Під час відключення електроенергії:
- тримайте дверцята холодильника та морозильної камери закритими;
- продукти стають небезпечними, якщо вони перебувають під впливом
температури вище 5 градусів більше 2 годин;
- ніколи не пробуйте їжу, щоб визначити, чи є вона безпечною. Якщо ви
сумніваєтесь, викиньте її.
5. Вживайте свіжі вимиті продукти:
- обирайте свіжі чи попередньо оброблені продукти;
- мийте фрукти і овочі чистою (за потреби знезараженою чи кип’я ченою)
водою;
- не купуйте харчові продукти у випадкових осіб або в місцях несанкціонованої
торгівлі;
- не давайте маленьким дітям некип’ячене розливне молоко і сирі яйця.
5 кроків до безпечного вживання води:
1. Перевірте наявність ознак того, що ваша вода може бути небезпечною : чи
виглядає вона каламутною,брудною? Чи має незвичайний запах/смак? Чи
повідомляли органи місцевої влади про можливу небезпеку води?
2. Якщо це можливо, використовуйте бутильовану воду, привізну воду, воду з
пунктів роздачі, організованих місцевою владою, або воду централізованого
водопостачання, якщо місцева влада повідомила, що це безпечно.
3. Відфільтруйте воду, якщо вона виглядає брудно/каламутною:
використовуйте фільтр для води, чисту тканину, паперовий рушник або фільтр
для кави. Або ж, дайте воді відстоятися у посудині і злийте чисту воду.
Пам’ятайте, що видалення частинок не робить воду придатною для пиття. Тому
перед вживанням завжди кип’ятіть воду. Однак ви все одно можете
використовувати водопровідну воду для інших побутових цілей (прибирання,
прання) та особистої гігієни (миття рук, купання).
4. Дезінфікуйте воду:
- кип’ятіння води – найефективніший спосіб знищити мікроби і зробити її
придатною для пиття;
- використовуйте кип’ячену воду для пиття, чищення зубів, очищення ран і
приготування їжі;
- дайте воді постояти принаймні 30 хвилин, перш ніж пити її.
5. Зберігайте питну воду безпечно у чистій, щільно закритій тарі, щоб уникнути
повторного забруднення.
ДОТРИМУЙТЕСЬ ПРАВИЛ ЗБЕРІГАННЯ ТА ПРИГОТУВАННЯ ЇЖІ,
СПОЖИВАННЯ ВОДИ - ЦЕ ЗАПОРУКА ЗДОРОВ’Я

Фото без опису