Станом на сьогоднішній день перед Піщанською сільською радою, як засновником закладів освіти, які функціонують на території громади, гостро стоять питання оптимізації закладів освіти, перейменування, зміни типу, тобто визначити своє бачення нової мережі закладів освіти у громаді з урахуванням вимог до таких закладів та розглянути шляхи запровадження змін. Підставою тому слугують закони у сфері освіти, які приймаються з певною періодичністю.

Виконавчий комітет Піщанської сільської ради повідомляє, що 28 вересня 2022 року збігає термін дії норми Закону України «Про освіту», яка відводила 5 років на переоформлення установчих документів закладів освіти з метою приведення їх у відповідність із цим Законом. Зважаючи на це, з 28 вересня 2022 року в територіальних громадах не може бути жодних закладів загальної середньої освіти зі ступенями (звідки і йде поняття «пониження ступеня») та НВК. Лише початкові школи, гімназії і ліцеї.

У частині 1 статті 35 Закону України «Про повну загальну середню освіту» визначено типи закладів освіти, що забезпечують здобуття повної загальної середньої освіти починаючи з 2022/2023 навчального року:
«Здобуття повної загальної середньої освіти на певному рівні забезпечують:
- початкова школа, що забезпечує здобуття початкової освіти;
- гімназія, що забезпечує здобуття базової середньої освіти;
- ліцей, що забезпечує здобуття профільної середньої освіти.

Початкова школа може функціонувати як окрема юридична особа або як структурний підрозділ гімназії. За рішенням засновника початкова школа, гімназія може включати дошкільний підрозділ, за умови його розміщення в окремій будівлі або відокремленому приміщенні з окремими входом/виходом і територією для вихованців дошкільного підрозділу.
Гімназія та ліцей функціонують як окремі юридичні особи.

За рішенням засновника ліцей може також забезпечувати здобуття базової середньої освіти та, як виняток, здобуття початкової освіти.»

Отже, перш за все, перед Піщанською сільською радою стоїть питання визначення закладів, які на сьогодні надають освітні послуги на третьому рівні, але буде відбуватись пониження такого рівні, але, в зв’язку із зазначеними вимогами законодавства будуть перепрофільовані (зміниться тип закладу), та не матимуть ІІІ ступеня.
Проєкти відповідних рішень ради були заздалегідь у відповідності до вимог чинного законодавства оприлюднені на офіційному сайті Піщанської сільської територіальної громади.

У зв'язку з завершенням навчального року та початком процедури перепрофіліювання, про яку зазначалося раніше, пропонуємо Вам повторно ознайомитися з імовірними змінами в освітній мережі громади, проекти яких розміщені на дошці оголошень, яка знаходиться в адміністративному приміщенні Піщанської сільської ради.

Проєкт рішення Про призупинення діяльності деяких закладів освіти Піщанської сільської ради

Проєкт рішення Про ліквідацію деяких закладів освіти Піщанської сільської ради